رفتن به محتوای اصلی
x

حفاظت از سلامت جامعه دانشگاهی در راستاي حفظ اصول و ارزشهاي نظام مقدس جمهوري اسلامي به عهده حراست دانشگاه می‌باشد چرا که هر سازمانی جهت نیل به اهداف خود به سلامت درونی نیاز دارد. از آنجا که سلامت هر سازمان و افراد آن همواره در معرض آلودگی ها و تهدیدهای درونی و نفوذی است برای حفظ سلامت و پیشگیری از آلودگی ها نیازمند سیستمی هستیم که با دقت زیاد از نفوذ آفت ها جلوگیری کند و با تشخیص و شناخت آفت های درونی زمینه های علاج به موقع و سلامت سازمان را فراهم سازد. بنابراین حضور حراست در عرصه های مختلف دانشگاه همواره در جهت دستیابی به دو هدف عمده، یکی حفظ و ارتقاء توان حفاظتی و امنیتی به منظور پیش برد اهداف و دوم انجام اقدام های موثر جهت حفاظت همه جانبه منابع انسانی و مالی می‌باشد.

حراست به عنوان چشم بیدار در سازمان، با توجه به اشراف اطلاعاتی که به مجموعه دارد می تواند مشاور خوبی برای كليه دانشگاهيان محسوب شود. البته بسیار روشن است که مسئولین حراست زمانی می توانند در این خصوص موفق باشند که از علم،  تخصص، درایت و روشن بینی خوبی برخوردار باشند. در همین راستا وظیفه نیروی انسانی رسیدن به اهداف سازمان ولی وظیفه حراست حفظ سلامت نیروی انسانی است.

توصيه هاي حفاظتي و فرهنگي ويژه دانشجويان عزيز

دانشجوی گرامی

امام خمینی (رض) مي فرمايد: دانشگاه کارخانه آدم سازی است. در دانشـگاه بهترین هاي جامعه جوان كشور جمع می شوند و انتظار می رود بهترین آداب، رسوم و اخلاق در آن رایج گشته تا انسان هايی وارسته، مدیر و مدبر تربیت گردند. دانشگاه صنعتی اصفهان در بـین دانشگاه های کشـور بهترین دانشجویان، اساتید، کارمندان، مسجد، امکانات ورزشی و آموزشی را داراست. این همه از لطف خداوند بزرگ و تلاش دست اندركاران دلسوز است و اين بسي مباهات دارد که در این مکان مقدس زندگی می کنیم.  خوابگاه های دانشجویی و دانشگاه، خانه دوم دانشجویان محسوب می شود. در این خانه باید همدلی، صفا، صمیمیت، یاری به یکدیگر جاري باشد و از همه مهمتر، امنیت جایگاه بسيار مهمی داشته باشد. چرا كه کسـب علم و دانش بدون وجود امنيت عملی نیست. لذا بر ماست برای رسیدن به چنین محیط پویا و با نشاطي تلاش کنیم.

آرزوی ما این است که در دوران تحصیل در دانشگاه برای شما هیچ مشکلی رخ ندهد، اما همان طور که می دانید بسیاری از شکست ها و ناکامی ها به عدم رعایت نکته هایی کوچک برمی گردد. آنچه در ادامه پیش روی شماست بخش کوچکی از شناختی است که بایستی در راه کسب آن تلاش نمایید.

حراست دانشگاه به عنوان مشاور و حافظ امنیت شما در ابعاد مختلف، برای اینکه این  مسیر را  با  سلامت و موفقیت طی نمایید نکاتی را من باب تذکر یادآوری می کند.

بخش اول- توصيه هاي عمومي :

 1- مهمترين انتخاب شما در دانشگاه، انتخاب دوست و هم اتاقي است زيرا هم اتاقي ها بيشتر ساعات شبانه روز را با هم زندگي كرده و در كنار هم هستند و اغلب افرادي كه در ترم اول هم اتاقي مناسبي پيدا كنند در ترم هاي بعدي از هم جدا نمي شوند. تجربه نشان داده كه دوستان خوب باعث رشد معنوي و درسي همديگر شده و دوست بد، زندگي خيلي از دانشجويان را به تباهي ونابودي كشانده است به طور مثال ورود در مسائلي چون اعتياد و يا معضلات اخلاقي كه موجب افت تحصيلي و حتي اخراج دانشجو از دانشگاه نيز گرديده است. پس تا دير نشده اگر دوستان تان را انتخاب كرده ايد تجديد نظر نماييد و اگر قصد انتخاب دوست داريد دقت خاص داشته باشيد. چرا كه افراد مغرض از ایجاد این دوستی ها به دنبال مقاصدي شوم هستند.

2-بزرگترین خطری که امروز جوانان این مرز و بوم را تهدید می کند دام رهایی ناپذیر اعتیاد به انواع مـواد مخـدر و مواد روان گردان است. انـتظار می رود شما عزیزان در این موارد اطلاعات خود را بیشتر نموده تا خدای ناکرده در این دام خانمان سوز گرفتار نشوید و به عنوان یک دانشگاهی، دیگران را نيز نسبت به عواقب شوم آن آگاه نمایید. خوابگاههاي دانشجويي بايد در شأن دانشجو و دور از مسائل غير اخلاقي باشد كه اين موضوع براي اكثر دانشجويان فهيم روشن است اما در عين حال تذكر داده مي شود: در صورت عدم رعايت قوانين دانشگاه در خوابگاه، خصوصاً دامن زدن به معضلاتي چون استفاده از انواع مواد مخدر و روان گردان، مشاهده و ترويج فيلم هاي غير اخلاقي؛ دانشگاه از طريق كميته انضباطي جهت حفظ سلامت محيط، با متخلف برخورد   جدی قانوني مي نمايد. چنانچه دانشجويان شاهد تخلفات دوستانشان بوده و سكوت كنند در حقيقت نه تنها به او كمكي نكرده اند بلكه در رسيدن دوستشان به منجلاب هاي بعدي نيز مقصر هستند، مصداق اين مطلب كه:    

   «چو می بيني كه نابينا و چاه است                اگر خاموش بنشيني گناه است».

3- مواظب باشید! دعوت های دوستانه خارج از دانشگاه بعضاً به مشکلات حادی مبدل می شوند که بیان آن در این مقال نمی گنجد. تمام فارغ التحصيلان که بیرون از دانشگاه هستند و روزی دانشجو بوده اند افسوس دوران حضور خود در محیط دانشگاه را می خورند. بنابراین همنشینی و رفت و آمد با دوستان خوابگاهی می تواند به نحو شایسته ای زمـینه ارتباط شما را فراهم نمـاید، لذا مواظب باشيد تا خدای ناکـرده وارد جریان ناخواسته ای  نشوید.

4- اردوهای تفريحي بدون مجوز ستاد اردوهاي دانشگاه ممنوع است. این اردوها بعضاً با برنامه ریزی های دوستانه انجام می شود و دانشگاه هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد. در صورت ایجاد حادثه یا مشکل، مبادي قانونی و انتظامی آن به عهده دانشجو بوده و باید پاسخگوی دانشگاه و خانواده خود و يا خانواده دوستان خود باشد. توصیه می‌گردد از اردوهای علمی، تفریحی، زیارتی که توسط دانشگاه برنامه‌ریزی می‌شود نهایت استفاده را بنمایید.

5- بعضي گروه ها به طور حساب شده، اعتقادات برخی دانشجویان را هدف قرار می دهند. باید مواظب بود و دوست را از دشمن تشخیص داد. شرع مقدس اسلام بر تفکر ، تحقیق و انتخاب راه، سفارش های  مؤکد نموده است. در این راستا هرگاه شک یا شبهه ای در ذهن تان در مورد مسائل اعتقادی پیش آمد قبل از این که ذهن شما تحت تأثیر مشورت های انحرافی قرار گیرد با خبرگان در دسترس یا با کارشناسان مرکز معارف و مرکز مشاوره، وارد سؤال و جواب شوید تا به نتیجه مطلوب برسید. همچنين انس با نماز و مسجد دانشگاه كه فضاي معنوي آن بي نظير است؛ مي تواند خيلي از دردهاي بي درمان حاصل از تنهايي و دوري از خانواده را با معنويت و صفائي كه دارد جبران و درمان كند.

6- از آنجا كه امکان سوء استفاده از تلفن هاي همراه دوربین دار وجود دارد و بـا توجـه به احتمال جا گذاشتن و گم شدن تلفن همراه، توصیه می شود عکس‌های خانوادگی و مسایل شخصی خود را در حافظه تلفن همراه نگهداری نکنید و در صورت استفاده از اینترنت همواره بدانید که مطالب، نوشته ها و مکاتبات شما می‌تواند به راحتی مورد سوء استفاده دیگران قرار گیرد.

7- خوابگاه یک محیط اجتماعی متشکل از چندین هزار نفر دانشجو می باشد چنانچه در میان هر هزار نفر یک نفر هم با نیت سوء وجود داشته باشد. لازم است شما در حفظ روح، روان و حتی اموال خود از شر بدانديشان بکوشید و علاج واقعه را قبل از وقوع بنمایید.

8 -  هنر بزرگ "نه" گفتن :

  • در برابر تعارف های دوستانه و تقدیم بی دلیل هدایا، تشویق به استعمال دخانیات و مواد مخدر، شرکت در میهمانی ها و در مورد اعمالی که دور از شأن شماست، بی تعارف "نه" بگویید.
  • گفتن نه شاید باعث شود برخی از دوستان خود را از دست بدهید، اما هرگز آن پشیمانی بزرگ را به دنبال نخواهد داشت.
  • بسته های پستی، امانات و اشیاء را از افراد متفرقه و ناشناس قبل از شناسایی قبول نکنید.
  • در هنگام تماس تلفنی افراد ناشناس اول اسم او را بپرسید، هرگز اسم یا شماره تلفن یا اطلاعات فردی خود و دوستانتان را به افراد ناشناس ندهید.

9- تقویت و تثبیت آرامش در خوابگاه:

  • خوابگاه محل زندگی شماست و ضمن دقت در انتخاب هم اتاقی، نمادهای زندگی سالم همراه با آرامش را در آن جاری سازید.
  • در صورت مراجعه به منزل فامیل و عدم مراجعه شبانه به خوابگاه، قبلاً مسئولین خوابگاه را مطلع نمایید.
  • در صورت بروز هرگونه مشکلی (نظیر اختلاف با هم اتاقی، مشکلات تأسیساتی و ...) مراتب را به مدیریت خوابگاه گزارش نمایید.
  • تقسیم کار از مشخصه های زندگی گروهی است لذا جهت جلوگیری از اختلاف و ایجاد فشار روانی، در اتاق تقسیم کار داشته باشید.
  • قوانین و مقررات، به منظور رفاه حال شما و تامین نظم تهیه و تدوین شده اند، پس با رعایت هنجارها در بهتر شدن امور به مسئولین کمک نمایید.
  • در صورت آوردن وسایلی از قبیل کامپیوتر و ... به خوابگاه مراتب را به اطلاع مسئول خوابگاه رسانده و هنگام خروج نیز با مسئول خوابگاه هماهنگی نمایید تا مشکلی رخ ندهد.
  • هر گونه جابجایی اتاق ها، وسایل آن، افراد و...حتماً بایستی با اطلاع مسئول يا سرپرست خوابگاه صورت گیرد.

10- تقویت امنیت در خوابگاه ها و دانشگاه:

  •  حتی اگر برای زمان کوتاهی اتاق را ترک می کنید، حتماً درب اتاق را قفل نمایید و کلید اتاق را در مکان های شناخته شده  قرار ندهید.
  • از رها نمودن کیف و کتاب های درسی خود در کلاس ها و محوطه خوابگاه، كتابخانه، دانشكده يا دانشگاه خودداری کنید.
  • برای جلوگیری از هرگونه سوء تفاهم، از اشیاء با ارزش خود مراقبت نمایید و از آوردن اشیای گرانبها و پول بیش از نياز  به خوابگاه خودداری نمایید.
  • ترددهای مشکوک را به اطلاع مسئولین  برسانید.
  • از ورود و دخالت در هرگونه اقدام غیر قانونی از قبیل عدم رعایت شئونات اسلامی، اخلاقی و قوانین، ایجاد مزاحمت، ایجاد رعب و وحشت، درگیری و دعوای بین افراد و هرگونه مواردی که امنیت و سلامت محیط  دانشگاه را سلب می نماید، خودداری نموده و مراتب را به اطلاع مسئولین برسانید.
  • هرگز فرض نکنید برایتان اتفاقی رخ نمی دهد، پس هم اتاقی یا دوست خود را درجریان اینکه کجا و با چه کسانی بیرون می روید و کی بر می گردید قرار دهید، تا در صورت بروز هر اتفاقی، اقدام به موقع مانع بروز وقایع دردناک گردد.

11- روش های مقابله با مشکلات:

  • تنها خداوند قوی است. به جای اینکه به دامن انسانی ضعیف پناهنده شوید به خدا پناه برید. هیچ کس آنقدر محرم اسرارنیست که تمامی رازها  و مشکلات شما را بداند. چه بسا از درد دل های شما سوء استفاده نیز بکند. تنها محرم اسرار خداوند است.
  • خانواده مطمئن‌ترین دوست و پشتوانه شماست. در دوراهی‌ها از خانواده حتماً کمک بگیرید، آنها منتظر عملکرد شما هستند و از پیروزی شما خوشنود می شوند.
  • حراست دانشگاه متعلق به شماست. هدف آن حفظ امنیت و سلامت روحی و روانی دانشجوست. مشکلات خود را در زمینه های امنیتی با این مدیریت در میان بگذارید تا با استفاده از تجربیات موجود برای رسیدن به هدف یاری شوید.
  • حراست دانشگاه به دور از هرگونه سیاست بازی با محور قرار دادن اصول مسلم نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران، خیر و مصلحت دانشگاه و دانشگاهیان را می خواهد و با هر عاملی که به این مهم آسیب برساند برخورد خواهد نمود.
  • جهت رعايت نظم، شئونات و آرامش دانشگاه با انتظامات دانشگاه كه در همه مراكز حضور دارند همكاري لازم را بفرماييد و در صورت درخواست كارت دانشجويي شما، با استقبال كارت خود را ارائه نماييد. همچنين گشت شبانه روزي انتظامات با شماره تلفن 33912919-0311 هر لحظه پاسخگوي شماست.
  • فراموش نکنید در عین حال که بایستی انسانی چند بعدی باشید اولویت اصلی با درس است، پس یاد بگیرید با زمان بندی کارهای روزانه از درس عقب نمانید.
  • در مشکلات خود از مشاوره با مراکز ذی صلاح نترسید، از معتمدین خود در مورد کارها و برنامه های درسی خود مشاوره بخواهید.
  • به خاطر داشته باشید هیچ گاه برای جبران عقب ماندگی ها دیر نیست. مهم این است که شما تصمیم لازم برای جبران اشتباه را بگیرید.
  • برای مصون بودن از شرارت و مزاحمت و جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی مسئولین را در جریان مزاحمت ها و حتی تهدیدهاي تلفنی قرار دهید.
  • اگر از برنامه ها و میهمانی های خصوصی فیلم یا عکس تهیه می شود، به گونه ای حاضر شوید که در صورت هر گونه اتفاق احساس پشیمانی نکنید.
  • مراقب باشید قرار دادن اطلاعات خاص علمی، شخصی و خانوادگی روی کامپیوتر متصل به اینترنت پذیرش انتشار آن اطلاعات در سطح وسیع می باشد.
  • آنچه شما را در رسیدن به هدف یاری می کند تنها تکیه بر استعدادها نیست بلکه عامل اصلی موفقیت، پشتکار و اراده قوی در مقابله با بروز هر گونه مشکل و اتخاذ تصمیمات درست به خصوص در سال اول ورود به دانشگاه است.
  • نسبت به تماسهای تلفنی مشکوک و تخلیه تلفنی حساسیتهای لازم را داشته و مراقب باشید. 

بخش دوم – توصيه هاي حفاظتي در خصوص تخليه تلفني :

هوشيار باشيد :

  • از دادن شماره تلفن هاي غيرعمومي به افراد ناشناس خود داري كنيد.
  • هرگونه اطلاعات درون سازماني كه دانستن آن براي عموم جايز نيست، نبايد فاش شود.
  • برخي اوقات تماس گيرنده، اتفاق مد نظر را به صورتي كه مخاطب تحريك شده و اطلاعات بيشتري بدهد تعريف مي نمايد.
  • صرف اين كه طرف تماس به شما يك شماره داد، دليل صحت او نيست بلكه بايد شماره را بررسي نماييد.
  • دادن اطلاعات به تماس گیرنده را به تماس تلفنی خودتان موکول کنید که ضمن اخذ شماره تلفن و چک کردن آن برقرار خواهید کرد.
  • آن خاموشي كه براي تو سلامت باشد، بهتر از گفتاري است كه به دنبالش برايت ملامت باشد.  

بخش سوم – توصيه هاي حفاظتي در زمينه IT :

امروزه امنيت اطلاعات در سيستم های کامپيوتری به عنوان يکی از مسائل مهم مطرح است و می بايست به مقوله امنيت اطلاعات نه به عنوان يک محصول بلکه به عنوان يک فرآيند نگاه گردد. بدون شک اطلاع رسانی در رابطه با تهديدات، حملات و نحوه برخورد با آنان، دارای جايگاهی خاص در فرآيند ايمن سازی اطلاعات بوده و لازم است همواره نسبت به آخرين اطلاعات موجود در اين زمينه خود را بهنگام نمائيم. بدين دليل و با توجه به اهميت اطلاع رسانی در اين زمينه، به اختصار مطالبی در ارتباط با امنيت اطلاعات، هشدارهای امنيتی، ابزارهای برخورد با حملات و تهديدات امنيتی تقدیم می گردد.

  • امنيت داده ها در کامپيوترها
  • عمليات لازم به منظور امنيت داده ها
  • نصب و نگهداری نرم افزارهای ضد ويروس:حفاظت کامپيوترهای قابل حمل در مقابل ويروس ها، نظير حفاظت ساير کامپيوترها بوده و می بايست همواره از بهنگام بودن اين نوع برنامه ها، اطمينان حاصل نمود.
  • نصب و نگهداری يک فايروال:در صورت استفاده از شبکه های متعدد، ضرورت استفاده از فايروال ها مضاعف می گردد. با استفاده از فايروال ها حفاظت لازم و پيشگيری اوليه در خصوص دستيابی به سيستم توسط افراد غير مجاز انجام خواهد شد.
  •  Back up  گرفتن داده ها: از هر نوع داده ارزشمند موجود بر روی يک کامپيوتر باید Back up   گرفته و آنها را ذخيره نمود. بدين ترتيب در صورتی که کامپيوتر سرقت و يا با مشکل مواجه شود، امکان دستيابی به اطلاعات در معرض تهديد وجود خواهد داشت .
  • رمزنگاری فايل ها: با رمزنگاری فايل ها، صرفاً افراد مجاز قادر به دستيابی و مشاهده اطلاعات خواهند بود. در صورتی که افراد غير مجاز امکان دستيابی به داده ها را پيدا نمايند، قادر به مشاهده اطلاعات نخواهند بود. در زمان رمزنگاری اطلاعات، می بايست تمهيدات لازم در خصوص حفاظت و به خاطر سپردن رمزهای عبور اتخاذ گردد.
  • نحوه انتخاب و حفاظت رمزهای عبور:

رمزهای عبور، روشی به منظور تائيد کاربران بوده و تنها حفاظ موجود بين کاربر و اطلاعات موجود بر روی يک کامپيوتر می باشند. مهاجمان با استفاده ازبرنامه های متعدد نرم افزاری، قادر به حدس رمزهای عبور و يا اصطلاحاً "Crack  " نمودن آنان می باشند. با انتخاب مناسب رمزهای عبور و نگهداری آنان، امکان حدس آنان مشکل و بالطبع افراد غير مجاز قادر به دستيابی اطلاعات شخصی شما نخواهند بود. يکی از بهترين روشهای حفاظت از اطلاعات، حصول اطمينان از اين موضوع است که صرفاً افراد مجاز قادر به دستيابی به اطلاعات می باشند. فرآيند تأييد هويت و اعتبار کاربران در دنيای مجازی شرايط و ويژگی های خاص خود را داشته و شايد بتوان ادعا کرد که اين موضوع به مراتب پيچيده تر از دنيای غيرمجازی است. در صورتی که شما رمزهای عبور را به درستی انتخاب نکرده و يا از آنان به درستی مراقبت ننمائيد، قطعاً پتانسيل فوق جايگاه و کارایی واقعی خود را از دست خواهد داد. تعداد زيادی از سيستم ها و سرويس ها صرفاً به دليل عدم ايمن بودن رمزهای عبور با مشکل مواجه شده و برخی از ويروس ها با حدس و تشخيص رمزهای عبور ضعيف، توانسته اند به اهداف مخرب خود دست يابند.

چگونه يک رمزعبور خوب تعريف کنیم؟

اکثر افراد از رمزهای عبوری استفاده می نمايند که مبتنی بر اطلاعات شخصی آنان است، چراکه بخاطر سپردن اين نوع رمزهای عبور برای آنان ساده تر می باشد. بديهی است به همان نسبت، مهاجمان نيز با سادگی بيشتری قادر به تشخيص و کراک نمودن رمزهای عبور خواهند بود. اين نوع رمزهای عبور دارای استعداد لازم برای حملات از نوع "ديکشنری "، می باشند. به منظور تعريف رمزعبور، موارد زير پيشنهاد می گردد :

  • عدم استفاده از رمزهای عبوری که مبتنی بر اطلاعات شخصی هستند زیرا اين نوع رمزهای عبور به سادگی حدس و تشخيص داده می شوند.
  • عدم استفاده از کلماتی که می توان آنان را در هر ديکشنری  و يا زبانی پيدا نمود.
  • پياده سازی يک سيستم و روش خاص به منظور به خاطرسپردن رمزها
  • استفاده از حروف بزرگ و کوچک در زمان تعريف رمزعبور
  • استفاده از ترکيب حروف ، اعداد و حروف ويژه
  • استفاده از رمزهای عبور متفاوت برای سيستم های متفاوت
  • نحوه حفاظت رمزهای عبور:

پس از انتخاب يک رمزعبور که امکان حدس و تشخيص آن مشکل است، می بايست تمهيدات لازم در خصوص نگهداری آنان پيش بينی گردد. در اين رابطه موارد زير پيشنهاد می گردد:

  • از دادن رمز عبور خود به ساير افراد جداً اجتناب گردد.
  • از نوشتن رمز عبور بر روی کاغذ و گذاشتن آن بر روی ميز محل کار، نزديک کامپيوتر و يا چسباندن آن بر روی کامپيوتر، جداً اجتناب گردد. افرادي که امکان دستيابی فيزيکی به محل کار شما را داشته باشند، به راحتی قادر به تشخيص رمز عبور شما خواهند بود.
  • هرگز به خواسته افرادي که به بهانه های مختلف از طريق تلفن و يا نامه از شما درخواست رمز عبور را می نمايند، توجه ننمائيد.
  • در صورتی که مرکز ارائه دهنده خدمات اينترنت شما، انتخاب سيستم تائيد (  Authentication) را برعهده شما گذاشته است، سعی نمائيد يکی از گزينه های Challenge/response  Public encryption key  را در مقابل رمزهای عبور ساده، انتخاب نمائيد.
  • بسیاری از برنامه ها امکان به خاطر سپردن رمزهای عبور را ارائه می نمايند، برخی از اين برنامه ها دارای سطوح مناسب امنيتی به منظور حفاظت از اطلاعات نمی باشند. برخی برنامه ها نظير برنامه های سرويس گيرنده پست الکترونيکی، اطلاعات را به صورت متن (غيررمزشده) در يک فايل بر روی کامپيوتر ذخيره می نمايند. اين بدان معنی است که افرادي که به کامپيوتر شما دستيابی دارند، قادر به کشف تمامی رمزهای عبور و دستيابی به اطلاعات شما خواهند بود. بدين دليل، همواره به خاطر داشته باشيد زمانی که از يک کامپيوتر عمومی، استفاده می نمائيد، عمليات log out   را انجام دهيد. برخی از برنامه ها از يک مدل رمزنگاری مناسب به منظور حفاظت اطلاعات استفاده می نمايند که ممکن است دارای امکانات ارزشمندی به منظور مديريت رمزهای عبور باشند .

چند عادت خوب امنيتی:

انسان عصر اطلاعات می بايست در کنار استفاده از فن آوری های متعدد، سعی نمايد برخی عادات و حرکات پسنديده را برای خود اصل قرار داده و با تکرار مدوام آنان، امکان و يا بهتر بگوئيم شانس خرابی اطلاعات و يا کامپيوتر را کاهش دهد. دستـيابی به يک کامپيوتر به دو صورت فيزيکی و از راه دور، امکان پذير می باشد. شما می توانيد به سادگی افرادی را  که قادر به دستيابی فيزيکی به سيستم شما می باشند را شناسایی نمائيد. آيا شناسایی افرادي که قادرند از راه دور به سيستم شما متصل گردند، نيز امری ساده است؟ پاسخ سوال فوق، منفی است و شناسائی افرادی که از راه دور به سيستم شما متصل می شوند، به مراتب مشکل تر خواهد بود. اگر شما کامپيوتر خود را به يک شبکه متصل نموده ايد، قطعاً در معرض تهديد و آسيب خواهيد بود. استفاده کنندگان کامپيوتر و کاربران شبکه های کامپيوتری (خصوصاً اينترنت)، می توانند با رعايت برخی نکات که می بايست به عادت تبديل شوند، ضريب مقاومت و ايمنی سيستم خود را افزايش دهند. در ادامه به برخی از اين موارد اشاره می گردد :

قفل نمودن کامپيوتر زمانی که از آن دور هستيم: شما با قفل نمودن کامپيوتر خود، عرصه را برای افرادي که با نشستن پشت کامپيوتر شما قصد دستيابی بدون محدوديت به اطلاعات شما را دارند، تنگ خواهيد کرد.

قطع ارتباط با اينترنت زمانی که از آن استفاده نمی گردد: پياده سازی فناوری هائی نظيرDSL ومودم های کابلی اين امکان رابرای کاربران فراهم نموده است که همواره به اينترنت متصل و اصطلاحاً online باشند. اين مزيت دارای چالش های امنيتی خاص خود نيز می باشد. باتوجه به اين که شما بطور دائم به شبکه متصل می باشيد، مهاجمان و ويروس ها فرصت بيشتری برای يافتن قربانيان خود خواهند داشت. در صورتی که کامپيوتر شما همواره به اينترنت متصل است. می بايست در زمانی که قصد استفاده از اينترنت را نداريد، اتصال خود را غير فعال نمایید. فرآيند غيرفعال نمودن اتصال به اينترنت به نوع ارتباط ايجاد شده، بستگی دارد. چنانچه اطلاعات شما اهمیت زیادی دارد از اتصال سیستم به اینترنت اجتناب کنید.

بررسی تنظيمات امنيتی:

اکثر نرم افزارها نظير برنامه های مرورگر و يا پست الکترونيکی، امکانات متنوعی را به منظور پيکربندی سفارشی متناسب با شرايط و خواسته استفاده کنندگان، ارائه می نمايند. در برخی موارد همزمان با فعال نمودن برخی از گزينه ها از يک طرف امکان استفاده از سيستم راحت تر شده و از طرف ديگر ممکن است احتمال آسيب پذيری شما در مقابل حملات، افزايش يابد. در اين رابطه لازم است تنظيمات امنيتی موجود در نرم افزار را بررسی نموده و گزينه هائی را انتخاب نمائيد که علاوه بر تأمين نياز شما، آسيب پذيری سيستم شما در مقابل حملات را افزايش ندهد. در صورتی که يک Patch و يا نسخه جديدی از يک نرم افزار را بر روی سيستم خود نصب می نمائيد، ممکن است تغييراتی را در تنظيمات انجام شده اعمال نمايد، می بايست بررسی مجدد در خصوص تنظيمات امنيتی را انجام داده تا اين اطمينان حاصل گردد که سيستم دارای شرايط مناسب و مقاوم در مقابل تهديدات است.

(از دانلود کردن نرم افزارهای موجود در بازار و نصب کپی نرم افزار ها بر روی سیستم خودداری نمایید)

به منظور افزايش مقاومت سيستم در مقابل خرابی و از دست دادن اطلاعات، می بايست به ابعاد ديگری نيز توجه داشت. برخی مواقع تهديد اطلاعات و در معرض آسيب قرار گرفتن آنان از جانب افراد نبوده و اين موضوع به عوامل طبيعی و فنی ديگری بستگی دارد. با اينکه روشی برای کنترل و يا پيشگيری قطعی اين نوع از حوادث وجود ندارد ولی می توان با رعايت برخی نکات ميزان خرابی را کاهش داد.

نتایج بی توجهی به امنیت اطلاعات:

نفوذ به شبکه و دسترسی به اطلاعات طبقه بندی شده

تخریب و دستکاری اطلاعات موجود در سیستم و نرم افزارها

اشغال پهنای باند و اتلاف پهنای باند

سوء استفاده های آموزشی، مالی، اداری و... از طریق نفوذ به سیستم های مربوطه

بخش چهارم – توصيه هاي امنيتي در كلام بزرگان :

¯    آن که تو را هشدار داد چون کسی است که تو را مژده داد. حضرت علی (ع)

¯    سخن در بند توست، تا آن را نگفته باشی، و چون گفتی تو در بند آنی، پس زبانت را نگهدار چنانکه طلا و نقره خود را نگه می داری، زیرا چه بسا سخنی که نعمتی را طرد کند یا نعمتی را جلب کند. حضرت علی (ع)

¯    ای بسا کلمه ای که از تو نعمتی را بگیرد و ای بسا لفظی که خونی را بریزد. حضرت علی (ع)

¯    نشانه انسان عاقل این است که هر چه می داند نگوید. حضرت علی (ع)

¯    بسا سخنی که از حمله مسلحانه کارگرتر است. حضرت علی (ع)

¯    شیعیان ما کم گوی و گزیده گویند. امام صادق(ع)

¯    در اداره حکومت تنها شناخت و پذیرفتن آن کافی نیست بلکه باید اسرار را از دسترس دشمن و افراد غیر مجاز خودی محفوظ نگهدارد. امام صادق(ع)

¯    آنچه نمی دانی مگو، بلکه همه آنچه را می دانی نیز مگو، زیرا خداوند بزرگ بر اعضای بدنت چیزهایی را واجب کرده که از آنها در روز قیامت بر تو حجت آورد. حضرت علی (ع)

¯    به مجرد احراز خطا و اشتباه از آن برگردید و اقرار به خطا کنید که آن کمال انسانی است. امام خمینی(ره)

¯    کوچکترین کوتاهی در مراعات اصول امنیتی گناه بزرگ شناخته می شود. امام خمینی(ره)

¯    یک دستورالعمل سخت و محکم ابلاغ شود که هیچ کس حق ندارد از طریق این وسایل مطلب دارای طبقه بندی را منتقل نماید. مقام معظم رهبری

¯    حکیمی به فرزندش گفت دو چیز را از من بگیر، اینکه بدون فکر(اندیشیدن) مگوی و بدون تعبیر کاری نکن. شیخ بهایی

تحت نظارت وف ایرانی